2018-07-08
2018-06-23
2018-05-26
2018-05-19
2018-05-05
Matadorens
Vi som har Matadorens Marsvin är jag, Eva, min man Håkan och vår son Erik. Vi bor i en villa i Linköping som har fastighetsbeteckningen Matadoren, därav namnet på vår lilla uppfödning. Vi är alla medlemmar i SMF och tillhör lokalavdelningen Svealand. Intresset för djur har jag haft i hela mitt liv och redan som barn hade jag mycket marsvin och tog flera petkullar varje år. Skola, arbete och barn fick mig att under många år göra uppehåll med marsvinen till en dag i början av 2004, då Håkan plötsligt sa: "Ska vi inte skaffa ett par marsvin? Det har du ju alltid önskat dig". Och på den vägen är det! Snart hade vi en hög med pettar och vår första choklad!
Så här bor marsvinen: Marsvinen bor i en hall ovanför trappan. Burskåpen är byggda efter rummets utformning för att maximalt utnyttja all yta som går för att ge marsvinen så stora burar som det bara är möjligt. Gavlarna som vetter ut mot rummet består av plexiglas, dels för att släppa in ljus och dels för att förhindra spån och damm att komma ut. Burbottnarna består av badrumsmattor tätat i hörnen med silikon och insidorna av burarna är klädda med plexiglas för att man lätt ska kunna rengöra dem. Jag har valt att ha skjutluckor med nät på framsidorna vilket är praktiskt då de inte tar extra utrymme i rummet. Frontbräderna hindrar spån att komma ut och gör att marsvinen kan stå och kika ut när luckorna är öppna. Bräderna är avtagbara vilket underlättar mycket vid rengöring av burarna. Hus eller rör finns i alla burar för att ge marsvinen möjlighet att krypa in under tak eller användas som utkiksplats. Marsvinen får turas om att komma ut på golvet och röra på sig. Golvet består av en gammal halkfri korkmatta som går utmärkt att raca på!!
Marsvinen matas två ggr/dag med hö av hög kvalitet och färskt vatten och grönsaker minst en gång/dag. Dräktiga honor och bebisar får grönsaker minst två ggr/dag. Som kraftfoder ger jag sparsamt med pellets och lite kruskakli eller kornkross, men mängden kraftfoder varierar mycket från djur till djur beroende på hull och kondition.
Jag för noga anteckningar över allt som händer i marsvinrummet. Allt från kloklippning, vikter, ev parningar mm till små avvikelser i hälsokontrollerna. Allt för att jag ska ha så god kontroll som möjligt över mina djur och upptäcka små avvikelser i god tid.

namn